Annemarie Bijl
Praktijk voor Psychologie en Psycho-oncologie, verlies- en rouwverwerking

Vermoeidheid is een zeer belemmerende factor, vaak nog meer dan pijn.

Wanneer kanker wordt gediagnosticeerd staat het leven op zijn kop en alle zekerheid lijkt verdwenen. Wist u eerst welke weg u wilde gaan, door de ziekte kan die weg plotseling afgesneden zijn. Kanker is een ruimte-innemende ziekte. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel, sociaal en mentaal. Het hebben van kanker kan een zware opgave zijn, voor uzelf en voor uw naasten.

Vermoeidheid tijdens de behandeling is te verdragen, het hoort er nu eenmaal bij: 99% van de kankerpatiënten heeft hier last van. Na de behandeling is blijvende vermoeidheid, samen met concentratie- geheugenklachten, de belangrijkste klacht. Bij 20 tot 40% krijgt de vermoeidheid een chronisch karakter.

Vermoeidheid na kanker is niet te vergelijken met ‘normale’ vermoeidheid. Dat maakt het moeilijk te begrijpen voor een ander: ‘ach we zijn allemaal wel eens moe, ga maar lekker slapen dan rust je uit!’ Het is er plotseling, wordt als extreem ervaren en lijkt op uitputting en is niet in verhouding met activiteiten.

Extreem uitgeput, afgemat, afgepeigerd, leeggezogen, hondsmoe, afgebrand, afgedraaid, totaal uitgeteld, gebroken, doodmoe, kapot, knock-out, uitgeblust of geradbraakt. ‘De rek is eruit’, ‘ik ben helemaal leeg en op’ en ‘het is alsof ik een lichaam van lood heb’, zijn dan ook veelgehoorde uitspraken.

Ik kan u helpen om te herstellen van uw vermoeidheid. De zeer effectieve behandelingsmethode die ik hiervoor gebruik is CGT vermoeidheid na kanker.

Om de vermoeidheid enigszins ‘de baas’ te blijven, geef ik u enkele tips om met vermoeidheid om te gaan. Heeft u nog vragen, bel mij dan gerust.

Annemarie Bijl
Contact