Annemarie Bijl
Praktijk voor Psychologie en Psycho-oncologie, verlies- en rouwverwerking

Wanneer hulp zoeken?
De diagnose kanker raakt alle facetten van je bestaan, ook dat van de mensen om je heen. Je verliest de vanzelfsprekendheid van het leven en van het vertrouwde lijf, dat voorheen probleemloos functioneerde. Je bent vaak niet voorbereid op wat je te wachten staat; medisch, lichamelijk, psychisch en sociaal.

Maar ook wanneer je klaar bent met de laatste behandeling en de omgeving om je heen zegt: ‘wat zie je er weer goed uit, we gaan het vieren, we gaan er weer tegenaan’ kan je je onzeker, verdrietig, moe en eenzaam voelen. Het kan heel moeilijk voor je zijn om de draad van het leven weer op te pakken. Een cliënt verwoordde dit als volgt: “Je bent hersteld na ziekte, maar je leven is nog lang niet hersteld”.

Ik kan u helpen en doe dat al ruim 10 jaar. Individueel maar ook samen met fysiotherapeut Christa Schouten in onze praktijk Bijl & Schouten. Met hoofd en hart bieden wij zorg op maat aan kankerpatiënten en hun naasten. U kunt bij ons terecht na de diagnose, tijdens de ziekenhuisfase en lang daarna. We kunnen u begeleiden bij revalidatie, herstel en re-integratie. Maar ook als uw ziekte chronisch is of als er geen behandeling meer mogelijk is dan kunnen wij u begeleiden.

Hoe kan ik u helpen?
Ik maak samen met u een plan van aanpak. Die kan gericht zijn op verwerking van emoties en omgaan met emoties zoals verdriet, boosheid, somberheid; angst voor terugkeer van de kanker; sociaal onbegrip, eenzaamheid, verlies van eigenwaarde of identiteit. Als de vermoeidheid een belangrijke klacht is, kan de behandeling aangevuld worden met fysieke revalidatie onder deskundige begeleiding van oncologisch ervaren fysiotherapeuten.

Herstellen na kanker hoeft u echt niet alleen te doen.

Annemarie Bijl
Contact

Therapievormen na kanker